Пловдив

Град Пловдив

Пловдив е вторият по големина град в България.
Намира се в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица
Градът е застроен в подножията на шест сиенитни хълма, поради което често е наричан „Градът под тепетата“. 
Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до наши дни. Първите неолитни поселения в границите на днешния град започват от VI хилядолетие пр.н.е., а от каменно-медната епоха (IV-III хилядолетие пр.н.е.) животът в града не е прекъсвал, което го нарежда сред най-древните постоянно обитавани градове в света.
Запазени и консервирани са древни паметници като античният театър,одеон, агората (Римския форум), римския стадион,късноатничната сграда "Ейрене", епископската базилика, малката базилика и други.
Градът е най-динамично развиващият се център в Южна България. Икономиката му се крепи на добре развитата многопрофилна индустрия, на услугите, туризма и информационните технологии.
В Пловдив се провеждат и множество културни прояви: международния панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, „Капана фест“, „Нощта на Пловдив“, музикалният форум „Sounds of The Ages“, международният фолклорен фестивал „Пловдив“ и др.
Пловдив е избран за Европейска столица на културата за 2019 годинасъвместно с още един европейски град – Матера в Италия.
Девизът на Пловдив е „Древен и вечен“.
назад